Moja voda, tvoja voda, naša voda

Moja voda, tvoja voda, naša voda

Pomáhať ľuďom riešiť problémy s pitnou vodou sa stalo poslaním rodinnej firmy z Trenčína, ktorá sa do povedomia dostáva pod značkou mojavoda.sk. Prostredníctvom 1. vodnej poradne na Slovensku a vďaka našej rodine expertov disponujúcich s viac ako 14 ročnými skúsenosťami sprístupňujeme širokej verejnosti odpovede na otázky týkajúce sa úpravy vody v domácnosti.

Všetko sa začalo v roku 2007, keď sa Tomáš Kováč, majiteľ mojavoda.sk, rozhodol ponúknuť ľuďom úpravu vody na internete. Keďže žiaden eshop vtedy ešte neexistoval, videl v tom dobrú príležitosť a tiež vhodnú alternatívu k predraženým podomovým predajcom. Tomáš mal už skúsenosti z online predaja, ktoré nazbieral v minulosti prostredníctvom predaja fujár. Áno, dobre čítate, Tomáš začínal ako fujarista, ale keď sa mojavoda.sk rozbehla, celú svoju pozornosť sústredil na to, čo bolo pre ľudí z hľadiska ich zdravia prínosnejšie.

Tomáš Kováč s manželkou

Na snímke: Tomáš Kováč s manželkou

ČO JE TO VLASTNE VODA?
Voda je život! Bez vody by život na zemi neexistoval. Nášmu zvieratku by sme nikdy nenaliali do misky Kolu, tak prečo ju dávame našim deťom? Ľudia si čím ďalej, tým viac uvedomujú, že so zhoršovaním životného prostredia sa zhoršuje aj kvalita vody. Okrem toho, je jednoduchšie upraviť vodu priamo v domácnosti, ako ju nosiť balenú z obchodu a vytvárať tým odpad. A neporovnateľne lacnejšie je vodu filtrovať. Na vysvetlenie, 1 liter minerálky stojí od 15-50 centov a 1 liter filtrovanej vody stojí 0,01 centu, čiže aj viac než 1500 krát menej. Nehovoriac o šetrení času a praktickej stránke, ktorej výhoda spočíva v tom, že voda je k dispozícii v neobmedzenom množstve, môžete
z nej preto aj variť.

RIEŠENIE PRICHÁDZA V PODOBE VODNÝCH FILTROV
Sú tú dve roviny. Prvá je zdravie. Pri zdraví si musíme uvedomiť, že na Slovensku sú normy, žiaľ, dosť benevolentnejšie ako v západných krajinách. Ako príklad uvediem, že v Nemecku je norma na obsah dusičnanov v pitnej vode pre dospelých 10 mg/l, pričom u nás je norma pre kojencov 15 mg/l a pre dospelých až 50 mg/l. Dusičnany sú silne toxické a pre človeka veľmi nebezpečné, preto naša norma rozhodne nestačí. Častokrát si ľudia neuvedomujú že nestačí piť minerálky, pretože človek dusičnany prijíma aj cez kožu a tým pádom zvýšený obsah dusičnanov nestačí riešiť len kupovaním balených vôd. No a tu sa dostávame k baleným vodám. To je ten druhý aspekt, ekologický. Každý z nás už vie, že nastala veľká klimatická zmena. A jeden z najväčších problémov so znečistením nášho životného prostredia sú balené vody a nápoje. Je za tým silný marketing výrobcov balených nápojov a rozhodne nám nepomôže recyklácia plastových obalov a vratné obaly. Tie sa vždy musia čistiť a recyklovať, čo sú všetko procesy, pri ktorých sa znovu vytvárajú odpadové látky a spotrebuje sa množstvo vody a elektriny. Jediná cesta je tento odpad neprodukovať! Naše filtre preto od zákazníkov po použití odoberáme a recyklujeme.

DETI A VODA
Je nesmierne dôležité zmeniť myslenie a ísť deťom príkladom. Keď deti vidia, že kupujeme PET fľaše a pijeme balenú vodu, budú to pokladať za úplne prirodzené a správne. Jeden filter na vodu vyrieši všetky problémy s vodou. Deti ale hlavne budú piť ešte kvalitnejšiu vodu ako je balená voda plná mikroplastov. Ak má domácnosť studňovú vodu, je nevyhnutné dávať si robiť pravidelne rozbor vody. Dusičnany sú veľmi toxické hlavne pre deti a človek prijíma látky aj cez kožu, preto odporúčam nekúpať sa vo vode, ktorá má prekročené limity na obsah dusičnanov. Málokto si uvedomuje, že dusičnany sú vlastne indikátorom blízkeho fekálneho znečistenia. Môže to byť dobrý sused odvedľa, alebo blízke pole, no v každom prípade to je jeden z najčastejších problémov pri studňových vodách. Voda z vodovodu býva kvalitná, ale musí byť chlorovaná, čo veľmi často u detí spôsobuje dráždenie očí a pokožky.

AKO SPRÁVNE POSTUPOVAŤ PRI VÝBERE FILTRA NA VODU?
Postup je jednoduchý. Najprv potrebujeme vyšetriť vodu, aby sme vedeli navrhnúť správnu úpravu. Ak sa jedná o vodovod, zákazník väčšinou zatelefonuje na vodárne, zistí, akú má tvrdú vodu, prípadne obsah dusičnanov a tento údaj nám pošle mailom na info@mojavoda.sk. Ak sa jedná o studňovú vodu, je potrebné mať urobený aktuálny rozbor vody. Ak ho zákazník nemá, môžeme mu rozbor vody zabezpečiť. My mu na základe zistených údajov navrhneme úpravu vody.

------------------------------------------------------------------------------------------

František Krč so synom

Na snímke: František Krč so synom

Moja vášeň k vode začala v detstve. Vtedy sme každý víkend strávili na chate pri vodnej nádrži Ružín (kde momentálne aj bývam). V podstate všetky moje aktivity boli spojené s vodou, okrem kúpania sme mali čln, na ktorom som sa stále plavil. Neskôr sme si s otcom kúpili windsurfing a naučil som sa surfovať. Ako 12 ročný som sa stal členom modelárskeho klubu a začal pretekať s loďkami na ďiaľkové ovládanie. A keďže som vyrastal na sídlisku Nad jazerom v Košiciach, tak som bol obklopený samou vodou, jazerom z jednej a riekou Hornád z druhej strany. No a keď som začal študovať na vysokej škole (Technická univerzita v Košiciach), tak to prišlo viac-menej prirodzene. Keďže milujem prírodu a vodu, tak som si vybral odbor technika ochrany životného prostredia (bakalárske štúdium) a následne environmentálny manažent (inžinierske štúdium). Už na vysokej škole som však vedel, že jediná možnosť, ako zostať v odbore, je založiť si vlastnú firmu na úpravu vody. Cieľ som aj uskutočnil a spoločnosť funguje dodnes. Najprv som mal malú predajňu v Košiciach, neskôr Vodný bar v centre mesta, ale ten som pre situáciu súvisiacu s pandémiou, musel zavrieť. Celú svoju aktivitu som presunul do online priestoru a spojil som sa s veľmi dobrými priateľmi z Trenčína mojavoda.sk. Trvalo to 13 rokov, ale nakoniec sa nám podarilo spojiť sily. Ukázalo sa, že čo malo uškodiť, v konečnom dôsledku pomohlo, pretože izolácia proces výrazne uľahčila a urýchlila.

Text a foto Ing. František Krč, www.mojavoda.sk