Podľa Jakuba Hanza Krása je len relatívny pojem s expiračnou lehotou

Podľa Jakuba Hanza Krása je len relatívny pojem  s expiračnou lehotou

Ľudská krása je vraj záležitosť subjektívna. Dá sa na ňu zahľadieť z toľkých uhlov, až sa hlava môže zakrútiť. Jednak sa do úvahy má vziať duševno, intelekt, schopnosť zasmiať sa na sebe a, áno, ani telo neostáva imúnne voči zvedavým párom očí. Kto však spĺňa všetky dané atribúty a môže sväto-sväte prehlásiť, že sa cíti pekne, spokojne a navyše aj fyzicky zdravo?

Skeptik, ktorý už dávno vymenil ružové okuliare za čierne a navyše s poriadne hrubým rámom, by určite prehlásil (samozrejme, s patričným neradostným smiechom), že také čosi by hádam o sebe prezradila nanajvýš Popoluška, a aj to len preto, lebo už našla princa nebažiaceho iba po pôvabnom zovňajšku. Nuž, milý škodoradostne naladený čitateľ, dovoľ mi predstaviť ti Jakuba Hanza, ktorý pôsobí ako fitness tréner a voči svetu, rovnako ako ku kráse ako takej, má svojsky jedinečný prístup.

Je doba instagramov
O Jakubovi Hanzovi, je možné, okrem iného, dočítať sa, že: trénuje výlučne ženy, pretože pohlavie, ktoré mnohí iní považujú za slabšie, on vidí ako silnejšie a odolnejšie, vytvoril tréningové programy na doma pre klientky doma a v zahraničí, aby sa nikto nemohol vyhovárať na nedostatočný čas pre návštevu skutočnej telocvične, disponuje vysokou mierou šarmu, čo povedzme si úprimne, vie dychtivé zákazníčky prilákať viac ako ponuka oblečenia so zľavou, opovrhuje mužmi, ktorí nepatrične kritizujú ženskú nadváhu.

Z uvedeného a dalo by sa o ňom uviesť oveľa viac, sa poľahky môže vytvoriť veľmi pozitívna mienka. Ani zďaleka to však nie je všetko, a, samozrejme, beztak je najdôležitejšie to, ako sa hodnotí on sám.

„Krása je pre mňa len veľmi relatívny pojem s expiračnou lehotou. Je ale pravdou, že v športe sa riadim Socratovým výrokom, ktorý hovorí, že “muž nemá právo byť amatérom v rovine fyzického tréningu. Je jeho hanbou zostarnúť bez toho, aby zazrel tú krásu a silu, ktorej je jeho telo schopné.” Keďže som ženský tréner a ženy pokladám za tie silnejšie stvorenia vo viacerých aspektoch, snažím sa túto životnú filozofiu aplikovať u žien nielen preto, aby boli krásne, ale aby im šport a práca na svojej postave pomohla prekonať samé seba a svoje vlastné limity a prekážky, ktoré im bežný život prináša,“ tvrdí Jakub Hanz, ktorý sa rád schuti zasmeje a robí to nesmierne rád!

„Som známy svojim hurónskym smiechom a sarkazmom a rád sa obklopujem podobnými povahami, keďže smiech je liečivý kúpeľ mysle, duše i tela a tá najlepšia terapia. Jedno je isté, že nikto odtiaľ nevyviazne živý, tak prečo nie aspoň s vráskami od smiechu,“ rečnícky sa pýta tréner, ktorý zo seba odovzdáva čo najviac, a hoci je ústretový a má pochopenie, nezabúda ani na tvrdú disciplínu.

„Moje klientky musia pochopiť, že cvičia a žijú zdravo preto, lebo práve CHCÚ a páči sa im to. Vo svojich online programoch dostávajú to najlepšie, čo som vytvoril na to, aby schudli či spevnili. Ako s tou kvalitou naložia, je už ale len v ich rukách. Som tvrdý tréner, ak sa žena rozhodne zamakať na sebe, nech to stojí za to,“ vraví Jakub, ktorý vystihol podstatu sna každučičkej ženy. Túžba nespočíva v podmanení si muža do takej miery, že od rozochvenia a rozplývania sa čiastočne onemie, pretože jediné, čo nestratí schopnosť vysloviť, bude JEJ meno, ale...

„Z toho, čo počúvam od svojich klientiek si myslím, že snom ženy nie je sa páčiť čo najviac mužom, ale žrať a nepribrať. Muž ako taký určite dostatočná motivácia nie je a ani by byť nemala,“ v jednoduchosti vysvetľuje, prečo by získanie si mužskej náklonnosti nemalo slúžiť ako dostatočný dôvod na začatie s cvičením.

V rámci obdobia, ktoré je preplnené a prevoňané trénovaním, zažil už skutočne viac ako dosť. S profesiou sa spájajú príbehy také aj onaké, ale najlepšie je, pravdaže, pamätať si tie veselšie. Príchuť smiechu predsa nezostarne a jeho zvuk neodnesie ani prirýchlo sa meniaci život.

„Mal som klientku, ktorá prišla za mnou s otázkou, či môj program obsahuje aj uhorky. Dva mesiace totiž fungovala na uhorkovej diéte, až kým po ňu neprišla sanitka a teda, že ona už si uhorky neprosí ani za cenu toho, že schudne. Pri tréningových programoch na doma sa stáva, že ak to baby s motiváciou preženú, berú si dovolenku, lebo nevládzu pre svalovicu vstať z postele,“ podelil sa muž s jasnými cieľmi a ešte jasnejšími metódami
na ich dosiahnutieo minulé skúsenosti.

V súvislosti s pravidelným cvičením sa často opakuje pojem spokojnosť, čo je síce výraz nehmotný, a predsa sa zdá byť nedosiahnuteľný. Žena predsa chce odskúšať spokojnosť, usmievať sa naozajstne, a nie iba pre vylepšenie dojmu z fotografie a nájsť rovnováhu medzi tým, čo je zdravé a tým, čo je priveľmi chuťovo lákavé. Jakub Hanz si myslí, ba čo viac, je presvedčený, že spokojnosť nie je vzdialenou príbuznou počtu kilogramov.

„Je doba instagramov, Kardashianiek, photoshopov, anorexie, bulímie a plastík, čo je babám nonstop podhadzované ako ideál krásy a začína to vyzerať tak, že prirodzená slovanská krása á la Adriana Sklenaříková či Ivana Christová tu nemá miesto.

Spokojná žena môže byť aj žena, ktorá má aktuálne 100 kg. Ak takáto žena aktuálne prechádza životným obdobím, kedy nerieši svoju postavu, ale rozvod, postihnuté dieťa, krach firmy, smrť rodičov, finačné ťažkosti alebo ťažký rozchod či stratu zamestnania a spokojnosť jej prináša Nutella s Netflixom a pizzou o polnoci, nech si tým prejde, kľudne sa do sýtosti vyplače a keď sa zahojí a rozhodne, že teraz ale chce spokojnosť vo forme fyzicky svojho najdokonalejšieho JA, vtedy je tu pre ňu HANZ. Žena sa narodila ako slobodná s nejakým telom a je majiteľkou svojho tela, a preto sa má právo rozhodovať o tom, ako v akej životnej fáze bude jej telo vyzerať pre to, aby bola šťastná a spokojná,“ neviditeľným perom si pripisuje sympatie Jakub, veď s jeho názorom sa nedá nestotožniť.

Drep po drepe
Nadšený prístup k športovaniu sa nededí do vienka, dieťaťu ho nenatierajú na tvár, ani mu ním nekvapkajú po rukách. Zrejme je potrebné dospieť doňho, uvedomiť si jeho prínos a patrične sa mu odmeniť. Pre Jakuba Hanza sa rozhodujúca chvíľa odohrala na prahu dospelosti, vtedy si osvojil bohatú pohybovú činnosť.

„V mladom veku, keď som potreboval prekonať sám seba a chrániť pred násilím blízku osobu. Bol som tintítko, ktorému sa navyše prihodila havária, po ktorej som skončil s oboma ramenami zlomenými a lekári povedali, že v živote viac nikdy nebudem môcť cvičiť, bol som psychicky na dne. Pamätám si ako som sa na seba pozeral do zrkadla a povedal si, že takto to nemôže skončiť. A o bola pre mňa najväčšia výzva a motivácia, keďže som mal obe ruky zviazané, začínal som doma v kuchyni so stoličkou, drep po drepe, klik po kliku...“ spomína si úspešný tréner, ktorého dlho ovplyvňuje aj pozitívne myslenie.

„Každé ráno už niekoľko rokov meditujem a v bežnom živote sa riadim neurovedou, vždy ma zaujímalo programovanie mysle pomocou vedecky overených neurofyziologických princípov. Princíp manifestácie sa dá veľmi dobre využiť pri chudnutí a tvarovaní postavy. Preto svojim klientkám opakujem, aby si vytvorili postavu po akej túžia, najskôr v hlave a mysli. Tak, ako sa bruško robí v kuchyni, postava sa rodí v mysli,“ upozorňuje Jakub Hanz a tým, ktorých jeho osobnosť zaujala, odporúčam vyskúšať zapozerať sa a následne aj praktizovať niektoré z ním vytvorených cvičení. Nuž alebo aspoň nech sa pokúsi o čosi veselšie naladenie, to by pre zatiaľ nepripravené mohlo nateraz postačovať.

Pre Class SLOVAKIA 04/2021 pripravila Michaela Mihoková       
Foto archív Jakub Hanz