Mapovanie kultúrneho a historického dedičstva Mestská knižnica A.H. Škultétyho v Tisovci

Mapovanie kultúrneho a historického dedičstva Mestská knižnica A.H. Škultétyho v Tisovci

Príjemná spomienka v obrazoch na veselé a náučné stretnutie so žiakmi základnej školy v Tisovci. Výstava ilustrácií Slovensko - krajina plná tajomstiev a mapovanie kultúrneho a historického dedičstva prostredníctvom malej Sarah z kníh Prázdniny s deduškom a Prázdniny s deduškom 2.

Čas prázdnin a letných dovoleniek sa nám už priblížil a žiaci 3. a 4. ročníka ZŠ Tisovec dostali hneď niekoľko tipov, kde ich môžu stráviť.

Dňa 18. júna 2018 sa totiž stretli s vydavateľkou Lenkou Šingovskou z vydavateľstva Class s.r.o. Z Košíc, v ktorom vydali nádherných ilustrovaných sprievodcov po Slovensku pre deti. V dobrodružných príbehoch malej Sarah, ktorá vyrastá v Anglicku, no prázdniny trávi so svojim deduškom na Slovensku, tak čitatelia majú možnosť spoznať Čierny Balog a jeho železničku, maľované čipkované domčeky v Čičmanoch, zlatú baňu a mincovňu v Kremnici, Jánošíkove diery v Terchovej, Červený Kláštor a pltníkov na Dunajci, či Dóm sv. Alžbety v Košiciach, lipu kráľa Mateja v Bojniciach, hrad Krásnu Hôrku, kaštieľ Betliar i hrobku Andrássyovcov, alebo aspoň fiktívne mohli zavítať do Múzea Andyho Warhola v Medzilaborcicach a do galérie pod holým nebom v Snine. Zaujímavá beseda bola doplnená výstavou ilustrácií Zuzany Fuskovej, ktorá ilustráciami doplnila knihy Slovensko-krajina plná tajomstiev, alebo Prázdniny s deduškom. V živej besede plnej otázok sa deti dozvedeli veľa zaujímavostí o navštívených miestach, legendy i povesti, ale i to, ako takéto knihy vznikajú.

Veď hlavným cieľom pri tvorbe titulov zo série "Slovensko - krajina plná tajomstiev" bolo zaujať deti a hravou formou im predstaviť kultúrnu a historickú rozmanitosť Slovenska. Regionálna história v sebe ukrýva veľký výchovný potenciál, preto v knihách cez dobrodružné výlety hlavnej hrdinky Sarah predstavili jednotlivé regióny Slovenska a odkryli tajomstvá, ktoré nám prenechali predchádzajúce generácie.

Ak teda ešte neviete, kde vziať svoje deti na výlety, príďte sa inšpirovať do našej knižnice. Aj v týchto ilustrovaných sprievodcoch nájdete veľa zaujímavých tipov. Ďakujeme p. Lenke Šingovskej za krásnu besedu a možnosť spoznať naše Slovensko aj trochu inak – cez príbehy.

Zdroj: https://www.tisovec.com/aktuality-1/aktualne/slovensko-krajina-plna-zazrakov-3686sk.html