Základná škola s materskou školou Rakovec nad Ondavou

Základná škola s materskou školou Rakovec nad Ondavou

So šiestakmi zo ZŠ v Rakovci nad Ondavou sme objavovali rôzne formy a podoby vody. Mapovali sme vodné bohatstvo Slovenska a pripomenuli sme si opať, že bez vody nie je život, nie je nič. Pexesá na podujatie venoval Slovenský vodohospodársky podnik.

Dňa 18.5.2018 sa v regionálnej izbe našej základnej školy uskutočnila beseda s autorkou projektu Slovensko - krajina plná tajomstiev. Žiaci 5. a 6. ročníka besedovali s pani Šingovskou o knihe ,,Vodné dobrodružstvá". Beseda bola spojená s výstavou ilustrácií, je súčasťou aktivít projektu EXON – Bádatelia prírody.

Kniha ,,Vodné dobrodružstvá" predstavuje čitateľom prírodné bohatstvo, vodné lokality Slovenska, ktoré sú výnimočné. Hlavný hrdina Miško predstavuje mladým čitateľom miesta ako napr.: Veľká Domaša, Herliansky gejzír, Starina, Tajba, Prielom Hornádu, Veľké Hincovo pleso, Vážske kaskády, Štiavnické tajchy, Žitný ostrov, Vodné dielo Gabčíkovo. Za dve hodiny sme so žiakmi precestovali Slovensko z východu na západ. Dozvedeli sme sa veľa nových informácií, ako postupne vznikalo toto pekné zábavno – náučné dielo, ktoré prezentuje prírodné krásy Slovenska. Pani Šingovská rozprávala o vode a jej rôznych podobách, gejzír, pleso, vodopád, prameň, upozornila žiakov, že voda je prírodný živel, ktorý dokáže veľké veci, ale zároveň je nevyhnutná pre život, preto ju treba chrániť.

Miško postupne zistil, keď navštívil jednotlivé miesta, že voda je nenahraditeľný poklad, ktorý ukrýva veľa tajomstiev.

Buďme aj my zvedaví na tajomstvá, ktoré odhalíme, keď spomínané lokality navštívime. Mgr. Dana Volčková