Základná škola s materskou školou Rakovec nad Ondavou

Základná škola s materskou školou Rakovec nad Ondavou

So žiakmi ZŠ Rakovec nad Ondavou sme 23.marca mapovali kultúrne a historické dedičstvo našich predkov. Priblížili sme si 10 vybraných lokalít Slovenska prostredníctvom pútavých ilustrácií Zuzany Fuskovej pochádzajúcich z kníh Slovensko - krajina plná tajomstiev, Prázdniny s deduškom a Prázdniny s deduškom 2. Výstava spojená s besedou sa uskutočnila v Regionálnej miestnosti knižnice školy.

23.3.2018 sa v regionálnej izbe našej základnej školy uskutočnila beseda s pani Lenkou Šingovskou o knihách Slovensko krajina plná tajomstiev s podtitulom ,,Prázdniny s deduškom 1, 2" . Beseda bola spojená s výstavou ilustrácií Zuzany Fuskovej a bola určená žiakom 4. a 5. ročníka. Žiaci zážitkovou formou spoznali zaujímavé lokality malebného Slovenska. Kniha ,,Prázdniny s deduškom 1" rozpráva o 5 výnimočných lokalitách Slovenska. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti o ,,čipkovaných domčekoch" v Čičmanoch, o tajomstve pltníckych mušličiek na klobúkoch pltníkov na Dunajci, prešli sa po zbojníckych chodníčkoch – objavili Jánošíkove diery, Kremnicu a jej jedinečné gotické budovy, oprášili si vedomosti o Dóme sv. Alžbety v Košiciach. ,,Prázdniny s deduškom 2" táto kniha nás inšpiruje k návšteve zámku Betliar, Krásna Hôrka, Bojnický zámok, Čierny Balog alebo Medzilaborce, ktoré sú známe vďaka Múzeu Andyho Warholu. Socha ,,Medovej baby" sa nachádza v blízkosti mesta Snina.

V krátkom čase sme v pútavom rozprávaní p. Šingovskej spoznali viaceré zaujímavosti, ku ktorým sa viažu aj rôzne povesti a legendy. Boli nám predstavené lokality, ktoré treba určite, opäť a znova navštíviť.

Aj takouto formou môžeme budovať svoj vzťah k domovine, k vlasti, ktorá je bohatá na prírodné aj kultúrne pamiatky. Veď naše jedinečné zvyky a tradície nás preslávili po celom svete.

Pani Šingovská, ďakujeme Vám za nezvyčajnú prezentáciu krás Slovenska, želáme Vám veľa ďalších tvorivých nápadov. Mgr. Dana Volčková