Sieť knihobúdok v Košiciach

Sieť knihobúdok v Košiciach

Knihobúdky plnia funkciu malej verejnej knižnice, z ktorej si čitateľ knihu vezme a po čase ju vráti, alebo prinesie ďalšie knihy, ktoré už prečítal a umožní im, aby dostali šancu na druhý dych a potešili aj niekoho iného.

Pred niekoľkými rokmi upútali moju pozornosť milé, malé domčeky s hodnotným posolstvom. Knihobúdky. Ako tvorca kníh pre malých i veľkých čitateľov oceňujem ich prínos v obohatení verejného priestranstva a považujem ich za výborný nástroj, ktorý pomáha priniesť knihy bližšie k čitateľom.

Začala som snívať o vlastnej knihobúdke, ktorá by ponúkala deťom aj ich rodičom moje knižky a sprístupňovala im tak posolstvo a hodnoty, ktoré sme zdedili po našich predkoch. Ale ako knihobúdku zrealizovať? Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že je to nenáročná záležitosť, knihobúdka je stavba a jej realizácia si vyžaduje istý čas a niečo aj stojí. V roku 2021 som zrealizovala prvú knihobúdku v mieste môjho bydliska, ktorá bola financovaná z grantovej schémy určenej na rozvoj komunity a verejného priestranstva. Radosť malých i veľkých čitateľov z knihobúdky ma motivovala k vyhľadávaniu príležitostí na realizáciu ďalších knihobúdok.

Na zasadnutí mestského zastupiteľstva v Košiciach dňa 17.12.2021 boli schválené dotácie pre úspešné projekty z Otvorenej výzvy grantového programu: Inovuj ty!  Môj projekt s názvom Sieť knihobúdok bol vyhodnotený ako úspešný, a tak v štyroch mestských častiach mesta Košice, vyrastie v roku 2022 dohromady 7 knihobúdok, o ktoré sa budú starať príjemca grantu Class SLOVAKIA o.z. spolu s projektovým partnerom Knižnicou pre mládež mesta Košice.

Verím, že okoloidúci rodičia alebo starí rodičia v knihobúdkach umiestnených v mestských častiach Staré mesto, Ťahanovce, Sídlisko KVP a Juh objavia podnetné knižky pre svojich najmenších. Využívaním kníh z knihobúdok odovzdajú deťom do života vzácny dar: radosť z darovanej veci, ale aj potešenie z obdarovania iných. Prostredníctvom slovensko-anglických kníh z vydavateľstva Class budú navyše rozvíjať ich národné povedomie a hrdosť na posolstvo našich predkov, ktoré si zaslúži našu pozornosť a udržiavanie v mladej generácii.

PRÍNOS KNIHOBÚDOK

Milé, malé knihobúdky majú veľkú moc vniesť zmenu do života jednotlivca i komunity. Ich sila spočíva v tom, že napomáhajú:

1. zlepšovať čitateľskú gramotnosť
V súčasnom pretechnizovanom svete sa výrazne mení životný štýl a kultúrne návyky ľudí. Vyrastá mladá generácia, ktorá uprednostňuje rýchle čítanie krátkych textov na internete. Knihobúdka nemá za cieľ učiť deti čítať, ale prinášať k nim nové podnety, podporovať v nich záujem o čítanie kníh a umožniť im znovuobjaviť potešenie z pekného čitateľského zážitku.

2. budovať komunitu
Pamätáte si časy, keď priečelia domov zdobili lavičky? V priateľskom rozhovore sa na nich usádzali susedia a v ich blízkosti sa hrávali deti. Lavičky pred domami sú dnes už zriedkavým javom, väčšina obyvateľov žije vo svojej súkromnej izolácii. Zriadením malej verejnej knižnice sa vytvára priestor na priateľské stretnutia a rozhovory nielen o témach, ktoré knihobúdka ponúka vo svojich knihách.

3. rozširovať čitateľské horizonty
Mnohí z nás majú doma súkromnú knižnicu. S dôkladnou starostlivosťou sme ju roky budovali a obohacovali o knihy, ktoré zodpovedajú nášmu záujmu, vkusu, ale i finančným možnostiam. Kniha z knihobúdky môže byť príjemným osviežením našich čitateľských zvyklostí a môže nám priniesť hodnotný čitateľský zážitok. Vyskúšajte to a zažite ten nový pocit, ktorý prinesie čítanie knižky
od neznámeho darcu z knihobúdky.

4. rozvíjať štedrosť
Deti sa pri plnohodnotnom využívaní knihobúdky prirodzeným spôsobom naučia konať dobro. Osvoja si schopnosť podeliť sa s inými o knihy, ktoré už prečítali a môžu potešiť ďalšieho čitateľa. Knihobúdka bude hravým a nenásilným spôsobom viesť svojich používateľov k filozofii „dať veciam druhú šancu na život“. Predstavuje jedinečnú možnosť, ako viesť deti od útleho veku k uvedomelému spôsobu života.

Foto a text: Lenka Šingovská