Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Z babičkinej truhlice, Tajomstvá slovenských hradov"

Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Z babičkinej truhlice, Tajomstvá slovenských hradov"

Od detstva som veľkou milovníčkou legiend a povestí. A obzvlášť takých, ktoré sa viažu k našej krajine. Keď som v minulom poste hovorila o láske k hradom, tak áno, myslela som tým, že ma zaujímajú aj tajomstvá, ktoré sa k nim viažu.

Veľmi by som chcela, aby túto lásku zdedili aj moje deti. Ja ich, teda, pri možnej príležitosti "ťahám" na kopce a kniha Z babičkinej truhlice im priblíži povesti, ktoré sa k nim viažu. A že ich veru nie je málo.

Babička, ktorej vnúčatká žijú ďaleko za hranicami, sa rozhodne skrátiť si čas čakania na ich nasledujúcu návštevu, písaním listov. A nie hocakých.

Čo list, to príbeh. Dokopy je ich presne 52.

A obsahujú známe (aj menej známe) legendy o našich krásnych hradoch, ktoré sa, ako hlasní svedkovia minulosti, týčia nad mestami a obcami našej krajiny. Čo je super, legendy sú aj v preklade do anglického jazyka, môžu ich čítať aj deti slovenských rodičov, žijúci za hranicami.

Aby ste mi rozumeli, toto nie je len o čítaní rozprávok na dobrú noc. Aspoň v našom prípade išlo o hodiny dejepisu, zemepisu, etiky aj občianskej náuky. Malý šrácko chcel všetko vedieť.

Kde sa presne konkrétny hrad nachádza?

Ako vyzeral kedysi a ako vyzerá teraz?

Prečo bolo toľko vojen?

Prečo boli ľudia tak chamtiví?

Prečo museli umierať deti?

Prečo verili nezmyslom?

Čo za meno je Kelemen?

Určite neodporúčam túto knihu pred spaním. Ale určite ju plne odporúčam všetkým rodičom, ktorí chcú so svojimi deťmi stráviť čas v družnej debate a odovzdať im svoje vedomosti (odporúčam mať pri sebe mobil s google aj ja som bola na niektoré otázky krátka). A úplne najlepším zážitkom bude aj osobná návšteva hradu. Aby si deti nielen vypočuli, ale aj vlastnoručne sa dotkli minulosti.

Touto kráskou si aj vy darujete zážitok.

Ďakujem veľmi krásne Lenke z vydavateľstva Class Slovakia, ktorá mi dala možnosť si tento skvost prečítať s Malým šráckom, ktorý bol z nej nadšený. A verím, že vaše ratolesti tiež budú.

Takéto knihy nie sú určené na jedno prečítanie a viem, že sa k nej časom vrátime. Hneď, ako vylezieme na ďalší hradný vrch.

Aby si deti v budúcnosti vážili svoju vlasť, ktorú nám vo všetkej láske odovzdali naši predkovia, je dôležité ich oboznámiť a priblížiť im históriu, ktorá nebola vôbec jednoduchá.

Veľakrát si museli vybojovať nielen svoju slobodu, ale aj reč, právo na svoju kultúru či vzdelanie. Kým si neuvedomíme, čo všetko sme si v minulosti vytrpieť, nebudeme si vážiť ničoho, čo máme dnes ako samozrejmosť.