Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Slovensko - krajina plná tajomstiev, Vodné dobrodružstvá"

Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Slovensko - krajina plná tajomstiev, Vodné dobrodružstvá"

Malý šrácko sa veľmi potešil, keď zistil že kniha Vodné dobrodružstvá má aj pokračovanie a tak sme sa ihneď vrhli na druhú časť. Kam zaviedol ocko - lodný kapitán svojho zvedavého synčeka Miška a nás, horlivých čitateľov tentokrát??

Zostúpili sme do Krásnohorskej jaskyne a spoznali tajomstvá speleológie. Navštívili sme Piešťanské a Ľubovnianske kúpele a naučili sa čo to o našich termálnych a liečivých prameňoch.

Obzreli sme si Ružínsku priehradu a spoznali princíp fungovania takýchto hrádzi. Vyviezli sme sa lanovkou na Lomnický štít, obzreli si svet z výšky a pochopili kolobeh vody. Naučili sa, ako ľudia dokázali skrotiť vodný živel a zmeniť ho na elektrickú energiu. A na záver najdôležitejšia téma - ochrana vody, odpadová voda a dôležitosť kanalizácii. A mnoho iných, nie menej zaujímavých informácií sme načerpali z tejto edukatívnej knižky zo zážitkového vydavateľstva Class Slovakia. Možno ste si všimli, že medzi prvým a druhým dielom je rozdiel skoro dva mesiace. Ale vysvetlím vám to. Toto nie sú knihy na dobrú noc, kde dieťa počúva a smeje sa na rozprávkach (áno aj tých čítame veľa, pred spaním). Ale s týmito knižkami treba pracovať. Musíte mať po ruke google, papier a pero. Čítanie je prerušované detskými otázkami na ktoré rodičia nie stále vedia odpoveď a tak si musia pomôcť .

Pre priblíženie konkrétnych miest musíme nájsť na internete aj nejaké videá a fotky. Hlavne, keď si vysvetľujeme napr. Princíp vodnej elektrárne. V taký čas príde na pomoc aj Veľký šrác - elektrikár, a už sa zapája celá rodina.

Z týchto kníh sa učia aj dospelí. Históriu, vlastivedu, prírodopis. Preto tieto knihy tak milujeme. Lebo si pripomenieme veci, ktoré sme už zabudli, poprípade sa naučíme, čo sme nevedeli. A čo je najhlavnejšie, strávime čas spolu s deťmi. Deti sa chcú učiť. Deti sú zvedavé. A vďaka fotkám k postom na IG sa dvihneme z gauča a vybehneme do prírody, vidieť to všetko na vlastné oči. Zároveň v nich nájdete totiž aj tipy na výlety po našom krásnom Slovensku.

Aj táto kniha je dvojjazyčná a tým pádom vhodná aj ako darček pre slovenské deti žijúce mimo SK. Aby aj tie spoznali miesto, odkiaľ pochádzajú. Lásku k vlasti je najlepšie vypestovať cez zážitky Všetky tieto zážitkové knihy nájdete v kníhkupectve www.classslovakia.sk