Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Slovensko - krajina plná tajomstiev, Vodné dobrodružstvá 2"

Ali Dvořáčková - recenzia knihy "Slovensko - krajina plná tajomstiev, Vodné dobrodružstvá 2"

Vydajte sa na výpravu po Slovensku a objavte, aký poklad sa schováva v "obyčajnej" vode. V ďalšej knihe zo série "Slovensko - krajina plnej tajomstiev" z vydavateľstva Class SLOVAKIA sme sa s Malým šráckom vybrali za Vodnými dobrodružstvami po našej vlasti plnej prírodných krás a zázrakov.

Zvedavý chlapček Miško a jeho ocko - lodný kapitán - nás previedli po vodných priehradách, hrádzach, riekach, poukazovali a povysvetľovali základné pojmy a informácie o jednom z najdôležitejších živlov.

Navštívili sme Žitný ostrov, Starinu, vyšľapali sme si Prielom Hornádu a pokochali sa z Tomášovského výhľadu, splavili Váh, aj sa povozili vo vodnom výťahu v Gabčíkove....

A čo všetko sme sa naučili?
- čo sú to tajchy a na čo slúžili
- kde a ako vznikajú vodné toky
- ktorá rieka nevyviera z prameňa
- na čo potrebujeme priehrady
- kde Slováci berú pitnú vodu
- kde na Slovensku môžeme vidieť korytnačky vo voľnej prírode
- vedeli ste, napr. že na svete existuje len 8 gejzírov chrliacich studenú vodu a jeden z nich sa nachádza práve neďaleko Košíc?

Mnoho, mnoho takýchto zaujímavostí sa dozvieme v tejto edukatívnej knihe. Ja sama priznávam, že som sa toho dosť naučila a s úžasom nasávala informácie, o ktorých som nemala ani poňatia.

S takýmito knižkami budú mať deti Vlastivedu v malíčku a plne odporúčam aj učiteľkám do škôl. Predsa len sa deti skôr naučia a zapamätajú informácie, ak sú podané v milom príbehu a nie ako strohé učivo.

A aby som nezabudla, aj táto kniha je dvojjazyčná (v anglickom jazyku) a tým pádom vhodná aj ako darček pre vnúčence žijúce mimo Slovenska. Aby ani tie nezabudli na svoje korene a poklady, ktoré im predkovia zanechali.

Knihu sme boli fotiť na priehrade Bukovec a Malý šrácko už vedel povedať, ako a za akým účelom taká priehrada vznikala a ako funguje. Už sme sa pustili aj do pokračovania o ktorom bližšie porozprávam, keď ho dočítame. Tieto knihy sa nečítajú ako rozprávka na dobrú noc, s týmito knižkami musíme pracovať, vnímať a učiť sa.

Ak deťom dovolíme dotknúť sa pokladov, budú si ich viac vážiť.

Jednoducho, zážitkové čítanie.

Túto, a ostatné knihy zo zážitkového kníhkupectva nájdete na https://www.classslovakia.sk/